Ezért egyél répát! – 1 leves, 1 főétel, 1 desszert répából, kezdőknek
Szerecsendiós sárgarépakrém leves hozzávalói:
· 3 közepes sárgarépa
· 1 csokor petrezselyemzöld
· 1 kis fej vöröshagyma
· 3 gerezd fokhagyma
· 2 evőkanál barna rizsliszt
· 2 dl sovány tejföl
· ízlés szerint só, bors, szerecsendió
· 1 csipet őrölt chili
· 1 nagyobb fej zeller (ez lesz a zöldség alaplé)
· 1-2 darab teljes kiőrlésű lisztből készült kifli
· 1 evőkanál vaj
· pirított kiflikarikák
Hogyan készítsd el?
Tedd fel a meghámozott és felkockázott zellert főni. Egy másik edényben olvaszd meg a vajat, majd dobd rá a felaprított hagymákat. Hámozd meg és vágd apró kockákra a sárgarépát és dinszteld meg a hagymás vajon. Mikor a zeller megpuhult, öntsd fel a zöldségalaplével a répalevest. Természetesen, a zeller is mehet a leveshez. Amikor már majdnem kész a leves, add hozzá a fűszereket. Közben keverd el a tejfölt és a barna rizslisztet.
Pürésítsd botmixerrel a levest, aztán add hozzá a lisztes tejfölös keveréket. Végezetül, szórd meg felaprított petrezselyemzölddel. Pirított kiflikarikákkal tálald.
Fasírt egyszerűen sárgarépával hozzávalói:
· 10 dkg köles
· 3 kisebb répa
· 4 dkg liszt
· 1 tojás
· ízlés szerint tarka bors és só
· 1 nagy csokor friss petrezselyemzöld
Hogyan készítsd el?
Főzd meg a kölest enyhén sós vízben, majd hűtsd azt le. Hámozd és mosd meg a répákat és reszeld azokat le. Egy nagyobb tálba tedd bele a kihűlt kölest, a lereszelt répát, a lisztet, a tojást, a fűszereket és a nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet. Vízzel formázz golyókat az összetevőkből – miután alaposan összekeverted azokat – majd egy kicsit lapogasd meg mindet. Majd nagyon kevés olajon süsd ki a zöldséges golyókat, de sütőpapírral bélelt tepsiben is kisütheted a zöldséges lepényeket. Salátával tálald.
Sütés nélküli répás desszert hozzávalói:
· 50 dkg bármilyen keksz, ami az ízlésednek megfelel
· 2 nagyobb alma
· 2 sárgarépa
· 1 vaníliás cukor
· 10 dkg porcukor
· 1 vanília rúd
· 1 teáskanál fahéj
· 10 dkg őrölt mandula
· kókuszreszelék
· ½ csésze kókusztej
Először is hámozd meg az almát és a sárgarépát, majd reszeld le azokat. Törd össze, vagy daráld le a kekszet. Keverd hozzá a cukrot, a porcukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a vaníliás cukrot, a fahéjat, az őrölt mandulát és a kókusztejet. Végezetül, a lereszelt répát és almát is add hozzá.
Formálj golyókat a masszából. Ha nem áll össze, adj még hozzá egy kevés kókusztejet. Ha túlságosan lágy, akkor még darált kekszet. A golyókat forgasd meg a kókuszreszelékben. Fogyasztás előtt, legalább egy órára tedd hűtőbe az egészséges desszertet.