Ezért egyél répát! – 1 leves, 1 főétel, 1 desszert répából, kezdőknek

A répa az egyik legegészségesebb zöldség, hiszen tele van béta-karotinnal. Rendszeres fogyasztása elősegíti a szem egészségének védelmét. A répának édeskés az íze, de nagyon könnyű vele dolgozni. Ráadásul egész évben elérhető és nem csak főétel, hanem leves, saláta és desszert is készíthető ebből a nagyszerű zöldségből. A cikkben 3 receptet mutatunk be. Mindhármat elkészítheted egészséges verzióban is, így nem csak a konyhai tudásod gyarapszik, de még a fránya kilók ellen is tettél valamit.
Ezért egyél répát! - 1 leves, 1 főétel, 1 desszert répából, kezdőknek - és még a kezdők is boldogulnak vele

Szerecsendiós sárgarépakrém leves hozzávalói:

· 3 közepes sárgarépa

· 1 csokor petrezselyemzöld

· 1 kis fej vöröshagyma

· 3 gerezd fokhagyma

· 2 evőkanál barna rizsliszt

· 2 dl sovány tejföl

· ízlés szerint só, bors, szerecsendió

· 1 csipet őrölt chili

· 1 nagyobb fej zeller (ez lesz a zöldség alaplé)

· 1-2 darab teljes kiőrlésű lisztből készült kifli

· 1 evőkanál vaj

· pirított kiflikarikák

Hogyan készítsd el?

Tedd fel a meghámozott és felkockázott zellert főni. Egy másik edényben olvaszd meg a vajat, majd dobd rá a felaprított hagymákat. Hámozd meg és vágd apró kockákra a sárgarépát és dinszteld meg a hagymás vajon. Mikor a zeller megpuhult, öntsd fel a zöldségalaplével a répalevest. Természetesen, a zeller is mehet a leveshez. Amikor már majdnem kész a leves, add hozzá a fűszereket. Közben keverd el a tejfölt és a barna rizslisztet.

Pürésítsd botmixerrel a levest, aztán add hozzá a lisztes tejfölös keveréket. Végezetül, szórd meg felaprított petrezselyemzölddel. Pirított kiflikarikákkal tálald.

Fasírt egyszerűen sárgarépával hozzávalói:

· 10 dkg köles

· 3 kisebb répa

· 4 dkg liszt

· 1 tojás

· ízlés szerint tarka bors és só

· 1 nagy csokor friss petrezselyemzöld

Hogyan készítsd el?

Főzd meg a kölest enyhén sós vízben, majd hűtsd azt le. Hámozd és mosd meg a répákat és reszeld azokat le. Egy nagyobb tálba tedd bele a kihűlt kölest, a lereszelt répát, a lisztet, a tojást, a fűszereket és a nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet. Vízzel formázz golyókat az összetevőkből – miután alaposan összekeverted azokat – majd egy kicsit lapogasd meg mindet. Majd nagyon kevés olajon süsd ki a zöldséges golyókat, de sütőpapírral bélelt tepsiben is kisütheted a zöldséges lepényeket. Salátával tálald.

Sütés nélküli répás desszert hozzávalói:

· 50 dkg bármilyen keksz, ami az ízlésednek megfelel

· 2 nagyobb alma

· 2 sárgarépa

· 1 vaníliás cukor

· 10 dkg porcukor

· 1 vanília rúd

· 1 teáskanál fahéj

· 10 dkg őrölt mandula

· kókuszreszelék

· ½ csésze kókusztej

Először is hámozd meg az almát és a sárgarépát, majd reszeld le azokat. Törd össze, vagy daráld le a kekszet. Keverd hozzá a cukrot, a porcukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a vaníliás cukrot, a fahéjat, az őrölt mandulát és a kókusztejet. Végezetül, a lereszelt répát és almát is add hozzá.

Formálj golyókat a masszából. Ha nem áll össze, adj még hozzá egy kevés kókusztejet. Ha túlságosan lágy, akkor még darált kekszet. A golyókat forgasd meg a kókuszreszelékben. Fogyasztás előtt, legalább egy órára tedd hűtőbe az egészséges desszertet.

Kapcsolódó cikkek

Édesburgonya betakarítás és tárolás - Minőség megőrzése és veszteség csökkentése

Édesburgonya betakarítás és tárolás - Minőség megőrzése és veszteség csökkentése

Az édesburgonya betakarítása és tárolása kritikus időszak a termelők számára, mivel ennek függvényében lehetőség van a termény minőségének megőrzésére és a veszteségek csökkentésére.

Pezsgő, champagne, cava vagy prosecco?

Pezsgő, champagne, cava vagy prosecco?

Most kiderül, mi köztük a különbség.